Akupunktur

Dyrlæge Niels Tellerup, DVM, har gennemgået akupunktøruddannelse, bl.a. på Nat. University of Taipei, Taiwain.

Akupunktur er ofte en god behandling af fx. muskelømhed i ryggen - fx efter hård træning -eller ømhed sekundær til andre skader.

Typisk bruger jeg simple akupunkturnåle, som langt de fleste heste tolerer fint - ja de ser typisk ud til at nyde behandlingen og stå og sove...

Ekesmpelvis "head shakere" (hovedrysten) kan jeg bruge at sætte mild strøm gennem akupunkturnålene

(efter udredelse og udelukkelse af andenn årsag end overfølsomhed i treminus nerverne - nogle af dem er fx photiske, dvs. overfølsomme overfor lys, ligseom smerter eller betændelse også kan være udløsende årsag...)

Jeg har haft gode resultater med guldimplantation i ørernes såkaldte "Shen Men-punkter" hos hvinske hopper, dvs. hopper der udviser en uønsket adfærd i brunsten. Hoppen kan være aggressiv overfor rytter eller andre heste, en travhest kan slå i galop bag startvognen, en dressurhoppe være bange for bogstaverne, en springhest refusere, en skovturshest være vanskelig at ride hjemmefra osv... Det bemærkes, at lidelsen efter min vurdering blot er et resultat af en forstærket normal adfærd, som blot er uforenelig med vore ønsker for hestens brug. Efter guldimplantationen har man den samme hoppe, men hendes uønskede adfærd vil med 90% sikkerhed blive reduceret.

Først ultralydscannes hoppen, idet vi skal udelukke en hormonproducerende tumour i æggestokkene, ligesom hoppens cyklus skal kontrolleres.

Dernæst undersøges skedeåbningen - luftslugning kan nemlig forårsage en irritation, som medfører hormonfrigørelse. Hvis hoppen findes for åben bagtil, vil jeg samtidig anbefale en "Caslicks syning".

Endelig implanteres de små guldstykker i ørerne - vi har endnu aldrig set bivirkninger efter behandlingen.

Som alternativ til denne behandling tilbydes også implantation af sølvkugler i børen. Her understreges, at kuglerne kan påvirke hoppens senere frugtbarhed, ligesom de kan trille ud!